2024. július 5., péntek

A kilépett papok anyáiról

 


Egy nőnek a fia, mindig a fia marad… Ez általános vélekedés – sok gyakorlati vonatkozással. Sokan érvelnek így egy kilépés után. Manapság a statisztikák és összeírások korában azonban érdekes lenne tudni, egy kettétört papi élet mögött milyen anyai szerep húzódik meg. Támogató, vagy tiltó? S vannak még mérgező anyák, akiket sem ide, sem oda nem lehet besorolni. Ők ráakaszkodnak pap fiukra, kihasználják őket, fiuk papi dicsőségében fürdenek, miközben halálos bűnök terhelik a lelküket. Bűnben megátalkodottak, fiuk lelki erejét kiszívják – támogatás címszóval. Pár év múlva, mikor a fiuk bejelenti, hogy kilép, még ők vannak megsértődve gyerekükre, hogy az miért hozta ilyen nagy szégyenbe őket. 

Általános ilyenkor az az eset, ami egy bizonyos egyházközségben történt, amikor a templomban mise helyett már csak igeliturgia volt, és az arra érkező asszonyok a szemébe vágták egy expap anyjának: “ez is a te hibád, hogy nincs itt pap. Miért lépett ki a fiad.” Holott tudjuk azt, hogy egy pap nem a saját egyházközségében, szülővárosában szolgál, valószinűleg nem is szolgálhatott volna ott. 

Az expapok szülei ma már sokkal inkább az ún. “68-as” generációhoz tartoznak, akik szerint nem bűn az abortusz, az eutanázia, a házastársi hűtlenség, papi tisztaság be nem tartása, megértik ezeket és magukat modern embernek tartják. Ez már nem az a generáció, akiről Prohászka Ottokár, vagy Bangha Béla, Tóth Tihamér vagy Mindszenty bíboros-hercegprímás írt. Ez már nem az a generáció, aki takaros otthont vezet, finomakat süt és figyel a külső-belső rendre. Ez a generáció a Facebook előtt ülve kommentárt fűz munka helyett, indiai kultusznak ad otthont a kereszténység helyett: reikizik, vagy ősmagyar táltosoknak szurkol a fia helyett. 

Mint sok más esetben is, sajnos ezzel kapcsolatban is elmondható, gyakran a megfelelő, támogató környezet hiánya tehető meg elsődleges oknak, hiszen az ember társas lény. Egy anya felelőssége pedig igen nagy. Erről keveset beszélnek, de talán nem lenne teljesen haszontalan azt tudni, melyik kilépett papnak milyen anyai támogatás jutott, hogy okuljunk belőle.


Római Katolikus Blog



Kapcsolódó cikkek:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések