2017. január 8., vasárnap

Akitől rettegett Rákosi


Ha ajánlanom kellene pár jó hitvédelmi könyvet, akkor mindenképpen az elsők között szerepelnének Chesterton Igazságot! (Orthodoxy), ill. Az örökkévaló ember (The everlasting man) című művei, melyek a Rákosi-korszak ideje alatt szigorúan tiltólistán voltak. A Szent István Társulat később egy kötetben adta ki ezt a két fantasztikus könyvet, ami kitűnő döntés volt az akkori szerkesztőtől, hiszen akár egymás folytatásának is vehetjük őket. 

Nem bibliai kommentárok, nem teológiai gondolatok azok az eszközök, amelyeket Chesterton használ. Ő a józan, világos ész mestere, és ragyogó éleslátásának köszönhetően olyan szempontokat tár az olvasói elé, méghozzá olyan leleményesen, sziporkázóan fogalmazva, hogy az ember önkéntelenül is csettint egyet. Talán nem véletlenül írta azt egy protestáns kiadó egyik antalógiájában, hogy Chesterton "az orthodox* kereszténység korának legrátermettebb és legdúsabb fantáziájú védelmezője". 

Nem egyéjszakás könyvek ezek, hiszen szinte minden egyes bekezdést fel kell dolgozni, el kell gondolkodni rajtuk, hogy ráhangolódjunk Chesterton könnyednek és egyszerűnek tűnő, de mégis mélyenszántó gondolataira, ám amint feldolgozza az ember, máris alig várja a következő bekezdést.

(* az orthodox szó akkoriban nem a keleti orthodox egyházra utalt, hanem a modern szó ellentéteként kell érteni itt is, és Chesterton műveiben is.)



Megfontolandó Chesterton-idézetek

"Szeretem az erős protestánsokat. Tudom, hogy el fogják mondani az igazságot."

"Az Egyházat azzal vádolják, hogy elrejtette a Bibliát, ami természetesen nem igaz; de még ha igaz is lenne, akkor sem lenne olyan bámulatos teljesítmény, mint a reformációé, aminek sikerült elrejtenie minden mást a hitről."

"A reformátornak nagyjából igaza van abban, hogy mi a rossz; de általában téved abban, hogy mi a jó."

"Amikor az emberek már nem hisznek Istenben, akkor nem semmiben sem hisznek, hanem bármiben."

"A vallás egyik fő haszna, hogy emlékeztet bennünket arra, hogy a sötétségből jöttünk, arra az egyszerű tényre, hogy teremtettek minket."

"Ha nincs Isten, nem lennének ateisták."

"Vannak olyanok, akik gyűlölik a kereszténységet, és a gyűlöletüket egy minden vallást felölelő szeretetnek hívják."

"A kereszténységet nem kipróbálták és könnyűnek találták, hanem nehéznek találták, ezért ki se próbálták."

"Isten rejtélyei sokkal megnyugtatóbbak, mint az ember megoldásai."

"Manapság a keresztények azt szeretnék, hogy minden hitvallást dicsérjenek, kivéve a sajátjukat."

"A puritanizmus egy tiszteletreméltó kedély; egy nemes szeszély. Más szavakkal, egy dicséretreméltó tévedés."

"A tévedések nem szűnnek meg tévedésnek lenni azután sem, hogy divattá válnak."

"A Bibliában az áll, hogy szeressük a szomszédainkat, és szeressük az ellenségeinket is. Valószínűleg azért, mert általában a kettő ugyanaz."

(http://www.depositum.hu nyomán)



Az oldalon megjelenő hirdetésekből befolyó, - kattintások után - járó összeget  a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára ajánljuk fel.


További cikkek:








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések