2019. augusztus 7., szerda

Válás: az együtt töltött idő hiánya



A válások és a gyerekek elkallódásának szinte egyetlen oka az együtt töltött idő hiánya. 




A képességek elsajátítása, a szerepek megtanulása – általában a tanulási folyamat – mindig a látott, megélt minta alapján rögzül legjobban. Ha már tanítják, az egy másodlagos, “erőltetett” módszer. Az együtt, egymásra figyelve eltöltött idő alatt a felek viszont ösztönösen “tanulják a másikat”: így lesz eggyé a bibliai értelemben a házastárs, így érik apává az édesapját figyelő fiú, így nő anyává az édesanyját másoló lányka. A közösen eltöltött idő alatt az emberek ráhangolódnak egymás gondolataira, céljaira, jobban átveszik a másik ritmusát, a közösen megélt pillanatok hatására közelednek a vélemények. 


Az együtt “csak úgy” eltöltött, de az egymás tanulása szempontjából elsődleges fontosságú közös idő hiányában a mindennapjaikat külön pályán élő házastársak akarata, vágya eltávolodik, kettéválik, amelyet utána az élethelyzetük is lekövet. 

A Sátán az idővel zsarolja a leginkább a ma emberét, de Isten az idő Ura. Ha Istenhez tartozunk, az időnket Isten elgondolása szerint használjuk - vagyis nem hagyjuk, hogy a Sátán elvegye, kiforgassa azt. 

Jézus 30 évig együtt volt Máriával és Józseffel. Egy akart lenni velük. Utána viszont – mivel ez volt a Mennyei Atya akarata – a tanítványokkal töltötte minden idejét. Már a meghívásuk is az volt, hogy időt töltött velük, meghívta őket a házába. Mert tudta, hogy úgy lehet egy velük, ha együtt élik meg a mindennapjaikat, minél több percet az életükből. Sokszor csak spontán, anélkül, hogy tanított volna. A legfontosabb egységet pedig, a Mennyei Atyával való egységet a napi - valószínűleg - több órás imákban élte meg: együtt töltötte az idejét Atyjával. Figyelte őt, eltanulta az akaratát, azt, hogyan legyen Jó Pásztor, mint az Atya. 


Júdás sokat volt külön Jézustól, mindig “elkóborolt”. Külön, másokkal, sokszor az ellenséggel töltötte az idejét. Így végül “elvált” Jézustól.

Pedig Isten akarata: “Legyenek mindnyájan egyek.” (Jn 17,21)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések