2018. július 22., vasárnap

Hogyan ments meg egy romokban levő házasságot?


Mindenhonnan van visszaút - csak kevesen veszik a fáradságot, hogy meg is tegyék ezt az utat. Pedig ha mindkét fél részéről él a hajlandóság, minden házasságot rendbe lehet hozni.

1. Hagyjátok abba a játszmázást!
Valószínűleg mostanra ha kell, ha nem, alávágtok a másiknak, hibáztatjátok, és kinek-van-jobban-igaza harcokat vívtok. Tessék abbahagyni, és felelősséget vállalni a másikért és a kapcsolatért. Semmi értelme annak, hogy egymás ellen játsszatok, ott az egész világ, amivel meg kell küzdeni. Ahhoz, hogy a házasságotokat rendbe tegyétek, először egy csapatban kell játszani.

2. Ne titkolj el semmit!
Minden kapcsolat legtutibb megrontói azok az apró (vagy nem is olyan apró) titkok, amikről nem szeretnénk, ha a másik tudna. Olyan cselekedeteink, amiket ha ő tenne velünk vagy ellenünk, akkor nekünk rosszul esne. Olyan dolgok, amiket meg kellett volna tennünk, de nem tettük meg. Ezek olyan dolgok, amik centinként távolítanak bennünket a másiktól, és azt okozzák, hogy elkezdünk kritikusak lenni életünk addigi nagy szerelmével. Így egy idő után már mindent utálunk benne, pedig ő pont ugyanaz az ember, mint akit pár évvel azelőtt megismertünk. Az egyik leginkább embert próbáló dolog szembenézni azzal, mi mindent tettél te magad
.
Akár egymásnak is elmondhatjátok a vétségeiteket, ám ehhez nagyon megértően, nagy önuralommal és még nagyobb segítő szándékkal a szívetekben kell meghallgatnotok a másikat.

3. Ne okold magad a másik hibái miatt!
Nagyon jó dolog megvizsgálni, te hogyan járultál hozzá ahhoz, hogy a párod elkövesse azokat a dolgokat, amiket megtett, ám nem kell átesni a ló túloldalára. Söprögessen szépen mindenki a saját háza táján, és hagyjuk meg a másiknak, hogy birtokolja a saját hibáit, vétségeit. Ugyanígy ne várd, hogy a párod majd magára vállalja a te hibás döntéseidet. Ne hibáztasson senki senkit, és kész. Amit tettél, azt a saját döntésedből tetted, ahogy ő is. Tessék a felelősséget felvállalni, hiszen megjavítani is csak akkor tudjátok a házasságotokat.

4. Kommunikáljatok!
Egy rosszul működő kapcsolatban a felek nagyon távol kerülnek egymástól. Ha abbahagytátok a játszmákat, eldöntöttétek, hogy egy csapat vagytok, megszabadultatok a titkaitoktól, és mindketten felvállaltátok a kapcsolat teremtésének felelősségét, akkor valószínűleg már most sokkal közelebb érzitek magatokat egymáshoz, mint korábban. Ennek a titka a kommunikáció: minél több dolgot osztotok meg egymással, annál nagyobb az a halmaz, ami mindkettőtök fejében ott van, amiről mindketten ugyanazt gondoljátok, és ettől automatikusan
közelebb kerültök egymáshoz
. Ezt folytatni kell, és annyi adatot, gondolatot megbeszélni, amennyit csak tudtok (vagy amennyit a férfi elbír - ez nekik szokott nehezebben menni).

5. Hozzatok új szabályokat!
Most, hogy ismét tudtok örülni a másiknak, itt az ideje új játékszabályokat lefektetni. Eddig vagy nem voltak játékszabályok, vagy szemmel láthatóan nem működtek. Ha megint belefeledkeztek az együttlét pihe-puha szépségébe, ugyanúgy elindultok majd lefelé a lejtőn, csak sokkal gyorsabban, mint előzőleg. A szabályok egyszerűen megegyezések. Fontos tudni, valójában ki mit vár el a másiktól, és megbeszélni, ennek hogyan tudtok eleget tenni. Meg kell állapodni abban is, mi fér bele, és mi rombolja a kapcsolatotokat. Megvizsgálni az eddigi legnagyobb problémákat - bár némelyik már nem áll fenn, hiszen csak tünet volt -, és közös megoldásra jutni velük kapcsolatban.

+1: Tegyétek jóvá!
Tudod, mint amikor a homokozóban lapáttal nyakon verted a kislányt, és anyukád ragaszkodott hozzá, hogy odamenj és bocsánatot kérj... talán még a vödrödet is odaadtad neki. Felnőtt korban egy kicsit komolyabb jóvátételre van szükség ahhoz, hogy a másik azt érezze: ismét bízhat benned. És nem a megalázkodás, hanem valóban a bizalom visszaállítása a cél. Bizonyítsátok be egymásnak, hogy tényleg komolyan gondoljátok. Tegyetek olyan dolgokat egymásért, amiket egyébként nem szoktatok. Ezt persze nem lehet az idők végezetéig folytatni, ám addig, míg helyreáll a béke és a harmónia, mindenképpen érdemes. A legfontosabb, hogy maradjatok tiszták egymás felé, és magatok felé is. Ehhez szükséges még az a döntés, egy igazi, hogy ezt a házasságot ti teremteni fogjátok, bármi történjék is. Hiszen ha ebből kijöttetek, már bármit túléltek - együtt.

Ne maradj le cikkeinkről! Kövess minket Facebookon!

Kapcsolódó:

A házasságtörés kihatásai
Családalapítás a szeretővel
Böjte Csaba a házasságról
Barsi atya: A vértanúk
Tudtad? A TCST az esetek 99 százalékában bűn!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések