2017. július 9., vasárnap

Ezt a filmet látnod kell! - katolikus vígjáték a nyárra


XII. Piusz pápa, miután megnézte a filmet, azt mondta: „Meg akarom ismerni azt a papot, aki utánam a leghíresebb a világon.”


Don Camillo - életed legjobb katolikus filmje


Ki fog győzni? A katolikus, konzervatív gondolkodású plébános, vagy a nép körében tisztelt kommunista vezető? Giovanni Guareschi olasz író ezt a kérdést bontja ki Don Camillo-történeteiben. Mielőtt még elhamarkodott ítéletet hoznánk, engedje meg az olvasó, hogy elmondjam: a pártvezér templomba jár, a pap pedig verekszik. 


Észak-Itáliában, egy írói fantázia által kitalált településen a falu templomába járó katolikusok és a szavazati többséget szerző kommunisták közt vérre menő harc dúl. A háború során a pap ruháját a tóban való fürdőzés közben ellopják, egy kommunista párttagot pedig piros festékkel mázolnak be. A helyszín olasz, a szereplők olaszok, tehát a háborút is valami korlátok nélküli, távolabbi határokig elmenő csatározásként fogják fel. A mű értékét növeli, hogy az eredeti könyv írója egykor a Candido című szatirikus királypárti folyóirat megalapítója volt (a '40-es évek végén miatta vesztették el a kommunisták a választást Itáliában). 




Giovannino Guarechi, a szerző nevét azonban igazán a Don Camillo-történetek tették világhírűvé. Guareschi műve – már az író életében – bekerült az európai irodalom Pantheonjába. Ha valaki szeret hasfájásig nevetni, de közben az élet-halál, és az emberi természet örökérvényű kérdéseiről is gondolkodna, feltétlenül szerezze be a könyvet, és/vagy nézze meg a Fernandellel készült filmet. 


(A könyv címe: Giovannino Guareschi: Don Camillo kisvilága)





Guareschi  főműve, a Don Camillo-történetfüzér a második világháború utáni olasz szórakoztató irodalom máig legsikeresebb alkotása. A háborút követő időszak tipikus olasz valóságába vezeti az olvasót: az erős katolikus egyház és a szintén megerősödött kommunista párt mindennapos csatározásaiba, a népi komédiák nyelvén.



A történetek alapján az ’50-es és ’60-as években készült öt filmben Fernandel játszotta a kisvárosi papot, aki rendszeresen borsot tört a kommunista polgármester orra alá. 1983-ban szintén nagy sikerű Don Camillo-film készült Terence Hill főszereplésével, bár a Fernandellel készült sorozat a legjobb mind közül:

  • Don Camillo kis világa (1952)
  • Don Camillo visszatér (1953)
  • Don Camillo és a tiszteletreméltó Peppone (1955)
  • Don Camillo Monsignore... de nem túlságosan (1961)
  • Don Camillo elvtárs (1965)

Giovannino Guareschi a világ egyik legsikeresebb szerzője: több mint húszmillió eladott példány köthető a nevéhez, s több tucat nyelvre fordították le. 

A könyv szerzője élete során több újságnál is dolgozott. A háború utáni években ő volt annak a híres mondatnak a megfogalmazója, amelyet még ma is hangoztatnak Olaszországban: „Togliatti háromszor idióta szorozva hárommal”. Az 1948-as választások során pedig az ő tollából eredt „a szavazóhelyiség titkát csak Isten tudja, Sztálin nem” szlogen, illetve a „100 000 hadifogoly nem tért vissza Oroszországból. Anyu, szavazz ez ellen, értem is!” mondat. 

Élete végén hatalmas megtiszteltetésben részesült: XXIII. János pápa, aki Guareschit jó katolikusnak tartotta, arra kérte, hogy segítsen az új katekizmus kidolgozásában. Az író a felkérést visszautasította, mondván, hogy nem méltó ekkora feladatra. Halála után a Savoyai-házból származó II. Umberto a „Grande Ufficiale della Corona d'Italia” kitüntetésben részesítette. Ahogyan ma gyűjteményes kötetekben adják ki a legzseniálisabb írók életművét, úgy kellene kiadni Guareschi minden Don Camillo-történetét magyarul.

Részletek a filmből:

Peppone gyónása


Don Camillo megáldja a szovjet traktort



A Fernandellel készült Don Camillo kisvilága hamarosan letölthető lesz az oldalunkról. Egy következő posztban lesz megtekinthető.

Addig is  - ha még nem tettétek volna - iratkozzatok fel Facebook oldalunkra, hogy értesíthessünk titeket a film felkerüléséről.

Áldott nyarat kívánunk! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések