2017. július 11., kedd

A való életben is barátok voltak ezek a szentek

Házastársak, testvérek, szülők és gyermekek, mentorok, barátok... Jónéhány szent a való életben is ismerte és szerette egymást.

1. Szent Anna és Szent Joachim
Szűz Mária szülei, Jézus nagyszülei. Ők aztán igazán elmondhatják, hogy valami nagy dolgot hoztak létre...

2. Szent Kozma és Szent Damján
Ikertestvérek, Szíriában éltek. Mindketten orvosok voltak és úgy térítették az embereket kereszténynek, hogy nem fogadtak el pénzt a gyógyításért. Ez egy kiváló terv egészen addig, amíg nem halsz mártíromságot. [Végső soron, hosszú távon így is jó]!

3. Szent Timót és Szent Maura
Friss házasok. Együtt szenvedtek mártíromságot a keresztényüldözések idején Diokleciánusz római császár alatt. Ez az egész nagyon romantikus.

4. Szent Adrián és Szent Natália
Szintén házasok és szintén mártírok, ellenben ők Nikodémiában éltek Maximilián császár idején.

5. Loyolai Szent Ignác és Xavéri Szent Ferenc

A jezsuita rend két alapító tagja. Ezek a srácok szobatársak voltak az egyetemen, mielőtt papok és misszionáriusok lettek és több tízezer embert megtérítettek volna.

6. Szűz Mária és Szent József 
Az Istenanya és jegyese, Jézus szülei a földön és a a családi szeretet tökéletes példái ők.

7. Szent Louis és Zélie Martin
Hogy jó példát mondjunk: Louis és Zélie Martinnak kilenc gyermeke volt, amiből öt élte meg a felnőttkort. Mind az öt lányuk apáca lett. Egyikük Lisieux-i Szent Teréz, az Egyház orvosa.

8. Jakab és János apostolok
Ezek a srácok valójában testvérek voltak [ahogy Péter és András apostolok is] és mindketten a 12 apostol közül valók, sőt Jézus közeli barátai is. Ő a vihar fiainak hívta őket, szóval már tudjuk, hogy kemény arcok lehettek.

9. Szent Mónika és Szent Ágoston

Szent Ágoston, mielőtt szent lett volna, egy igazi görény volt, de az édesanyja sosem adta fel! Végül Szent Mónika imái és könnyei által Szent Ágoston megkeresztelkedett és elhagyta öncélú életét az utókor javára.

10. Pál és Barnabás apostolok

Egyikük sem találkozott Jézussal a keresztrefeszítése előtt, de mindekettő fáradhatatlanul dolgozott az apostolok mellett, hogy terjessze a kereszténységet a kezdetekkor. Volt némi félreértés közöttük, amikről mindenki tudott, hogy pontosan hogyan is kellene a térítést végezni és, hogy pontosan kiket kellene téríteni. De ez belefér. Barátoknak meg van engedve, hogy eldönthessék, hogy együtt, vagy külön utaznak a továbbiakban.

11. Alacoque Szent Margit és Boldog Claude Colombiere

Van egy látomásod Jézustól, aki arra kér, hogy terjeszd a Jézus Szentséges Szíve iránti odaadásod. Ez eléggé lehengerlő lehet, ám eközben mindenki körülötted azt hiszi, bolond vagy, vagy hazug. Szent Margit szerencséje, hogy gyóntatója, boldog Claude atya hitt neki.

12. Szent Benedek és Szent Skolasztika

A „szent ikrek” már fiatal koruktól tudták, hogy mindketten vallásos életet akarnak élni. Mindkettőjük alapított egy szerzetesrendet és minden évben egyszer találkoztak. Ilyenkor a régi szép időkről beszélgettek.

13. Avilai Nagy Szent Teréz és Keresztes Szent János

Mindketten karmeliták a 16. századi Spanyolországban, és mindketten azon dolgoznak, hogy az ima erejét még jobban kihangsúlyozzák a vallásos közösségükben. Nem mindenki értett egyet a terveikkel. Azért jó tudni, ha van egy barátod, aki akár börtönbe is megy érted.

14. Szent Perpétua és Szent Felicitász

Perpétua nemes volt, míg Felicitász szolgáló, de mindketten fiatal anyák voltak, együtt szenvedtek mártíromságot Kr.u. 203-ban, minthogy elhagyják hitüket. Szent Perpétua leveleiben részletesen ír a bebörtönzésükről, ami elég ritka első kézből kapott forrás.

15. Szent Ferenc és Szent Klára


Klára elkötelezett követője volt Ferencnek, aki később megbízta Klárát egy női szerzetesrend alapításával. Ő cserébe megígérte, hogy levágja a saját haját.

16. Szent Patrik és Szent Brigitta

A barátságukról a Armagh-i kódexből tudunk „Szent Patrik és Brigitta között, akik az ír nép oszlopai voltak, nagy barátság volt, akiknek egy volt a szíve és a lelke. Általuk Krisztus sok nagy dolgot vitt végbe”.

A cikk a Catholic all Year írása alapján készült.

Köszönet a fordításért N. Andrásnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések