2017. február 26., vasárnap

Szenzációs! Létezik sírig tartó szerelem - tudományosan bizonyított!


A cinikusok már régóta vitatják az örök szerelem és a szentségi házasság létezését. A brit Sunday Times szerint azonban az orvosi technológia bebizonyította, hogy nincs igazuk.


Ma sajnos általánosan elterjedt az a nézet, hogy a szerelem-érzésért felelős endorfinok legfeljebb 3 éven át képesek izgalmi állapotban tartani gazdájukat - vagyis ezen időn felül biológiai szükségszerűség, hogy a kapcsolat ellaposodjon, az érzelmek elszürküljenek, és ezután már csak bizonyos tudatos technikák segítségével próbálhatjuk csökkenteni a fokozódó közömbösség érzetet. Pontosabban bocsánat! A szeretet megmaradhat és erősödhet, no de a szerelem…? Az nem!
Úgyhogy mi, racionális 21. századbeliek ebbe bele is törődtünk. És ki így - ki úgy próbálja betölteni érzelmi szükségleteit: ki titkos viszonyokkal, ki 8 házassággal, ki úgy, hogy valamilyen hobbiba - netalán a gyerekébe - szeret bele, ahelyett, hogy a házastársáért lángolna.
Nos! Akkor most józanodjunk ki, félre a téveszmékkel! A New Yorki Stony Brook Egyetem kutatói megvizsgálták olyan párok agyát, akik már több mint 20 éve vannak együtt, és boldognak - sőt, minő bugyutaság! - szerelmesnek vallották magukat. A meglepő eredmény az volt, hogy ezen párok esetében ugyanaz a kémiai reakció jött létre, ha a kedvesük fényképét látták, mint a friss házasok esetében!


Az új tanulmány szerint az igaz szerelem érzése az agy „jutalomkereső központjában” keletkezik, nem pedig a szívben, ahogy korábban gondolták.
A tudósok felfedezték, hogy azoknál, akiknél a szerelem intenzitása 20 év elteltével is megmarad, általában kerülték az idegeskedést, a stresszt.
A legtöbb élményt együtt élték át, és más közös vonásaik is voltak, mint például a nagylelkűség, a nyugodtság és a ragaszkodás.
Kapcsolódó:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.