2016. október 30., vasárnap

Kisebb, ám szentebb Egyházat! - Amen?

Heves viták témája, hogy az Egyház, ahogy ma ismerjük, mint erélytelen népegyház, jobb-e vajon, vagy rosszabb, mint egy kisebb létszámú, ámde ortodoxabb, vagyis igazhitűbb egyház. 

A vita kiindulási pontja, vagyis az a közös alap, amiből mindenkinek ki kell indulnia, nem lehet más, mint az Egyház központi feladata és létértelme: életmentés (örök-élet-mentés). A kérdés az, hogy ezt a feladatot az Egyház jelenlegi vagy kisebb, ámde szentebb formájában képes-e jobban ellátni. Lássuk mit mondott erről a kérdésről Charles Chaput philadelphiai érsek az amerikai Notre Dame Egyetemen tartott konferencián, október 19-én.

Charles Chaput philadelphiai érsek szerint "egy kisebb, de könnyedebb Egyház, kevesebb, ám szentebb hívőkkel, kívánatosabb, mint egy olyan Egyház, melynek nyitottsága az igaz hit rovására megy". "Sok vezető beosztású katolikus olyan gyenge a hitében, hogy el kéne hagyniuk az Egyházat". Chaput érsek az amerikai baloldal katolikus vezetőire vonatkoztatta a XVI. Benedek pápa által alkotott "csendes hitehagyás" kategóriáját."Természetesen meg kell tennünk mindent, hogy a lagymatag katolikusokat aktív tagokká tegyük az Egyház életében, de sosem szabad félnünk egy kisebb, könnyedebb Egyház gondolatától, ha annak tagjai igazhitűbbek, lelkesebbek, és elkötelezettebbek az életszentségben".

"Olyan embereket veszíteni, akik amúgy is csak névleg tagjai az Egyháznak, csak képzeletbeli veszteség"- folytatta az érsek. "Őszintébb lenne ez azok számára, akik kilépnek, és egészségesebb azoknak, akik maradnak. Az elkötelezettségre kéne mennünk, nem a létszámra vagy az intézményi befolyásra". 

Chaput érsek beszédének első bekezdésében a saját kiindulópontjáról elmélkedik a következő szavakkal. "Épp amikor leültem, hogy ezt a beszédet megírjam, egy barátom átküldött egy 13. századi kézirat illusztrációt, melyen Mária orrba veri az ördögöt. Nem leszidja. Nem dialogizál vele. Mária orrba veri az ördögöt. Azt hiszem ez a tökéletes kiindulópont a párbeszédhez.

http://katolikusvalasz.blogspot.hu/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések