2016. július 18., hétfő

Egyre több az olyan család, ahol minden fiú pap lesz


Június 4-én az amerikai Strand házaspár harmadik fiát, Vincentet is pappá szentelték Milwaukee-ban. Elsőre rendhagyónak tűnik, hogy egy családban több, esetleg minden fiúgyermek a papi hivatást válassza, valójában azonban nem egyedülálló az eset.


Hét esztendő leforgása alatt a Strand házaspár mindhárom fia: Luke, Jacob és Vincent is elvégezte a szemináriumot; a jezsuita Vincentet június 4-én szentelték pappá.

Elsőre rendhagyónak tűnik, hogy egy családban több, esetleg minden fiúgyermek a papi hivatást válassza, valójában az Egyesült Államokban nem egyedülálló az eset. Az utóbbi időkben a New York-i Főegyházmegyében a Pilsner házaspár négy fia közül hárman lettek papok; továbbá John és Bernadette Higgins mindkét fiát is pappá szentelték.


A Strand fivérek húguk esküvőjén 2011-ben

A Michigani Főegyházmegyében 2014-ben szentelték pappá a Koenigsknecht házaspár ikerfiait, Toddot és Garyt; öccsük jelenleg szemináriumi tanulmányait végzi.


Todd és Gary Koenigsknecht szülővárosuk templomában

Wisconsinban Timothy és Daniel Oudenhovent, valamint a szintén ikerpár Joel és Ben Sembert szentelték pappá nemrég – a Sember ikrek a második pap ikerpár a Green Bay-i Egyházmegye történetében.

Mindez csak kis ízelítő a sok hasonló történetből, amelyek hátterében felfedezhető a közös motiváló erő: a család. Nem pusztán a hitüket gyakorló szülők támogatása, hanem a testvér (testvérek) példája, amint Jacob Strand aCatholic Heraldnak megfogalmazta: „Amikor döntöttek a papi hivatás mellett, megdöbbentett, mennyire teljessé vált az életük.”

Peter Pilsner a Catholic New York főegyházmegyei lapnak mesélt hivatása születéséről; elmondta, szülei sohasem erőltették a papságot sem rá, sem fivéreire; egyszerűen élték a hitüket. „Szüleink életében nagyon hangsúlyos volt a lelkiélet és a hit. Együtt imádkoztunk, azonban soha nem erőltették, hogy a papi hivatást válasszuk.”


A Koenigsknecht ikrek, Todd és Gary

A most 26 éves Koenigsknecht ikrek, akik gyerekként a család fowleri farmján a teheneket gondozták, a támogató család mellett kiemelték a kis katolikus település szerepét is, ahol felnőttek. A helyi közösségben rendkívül aktívak az ifjúsági csoportok, mindenki jár misére; a közegből mintegy természetesen „termelődnek ki” a hivatások. Amint Todd atya megjegyezte: „A levegőben van.” Ezt mutatja az is, hogy tágabb rokonságukban hat pap van, szülővárosuk, az 1224 lakosú Fowler pedig 22 papot adott az egyháznak – versenyben a szomszéd faluval, a 938 lakosú Westphaliával, amely szintén 22 papi hivatással büszkélkedhet.


Todd és Gary Koenigsknecht

Napjainkban Istennek élő családokra van szükség, együtt imádkozó családokra; és olyan helyi, plébániai közösségekre, amelyek bátorítják a hivatástisztázást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések