2016. június 3., péntek

Veszélyben az Egyház? – Különleges interjú


Mai kérdésekre válaszol a múlt század egyik legkiemelkedőbb egyházi személyisége. Idézetek Fulton J. Sheen érsek rádióbeszédeiből.
Mit gondol az egyházellenességről? 
„(...)nincs száz ember, aki gyűlöli a Katolikus Egyházat. Több millióan gyűlölik azt, amit tévesen a Katolikus Egyháznak vélnek – ami természetesen egészen más dolog.”  (Preface to Radio Replies)


h9956

Sokak szerint idejétmúlt a Katolikus Egyház…
„Az Egyház sohasem illik egy-egy kor szellemiségéhez, mert minden kor számára rendeltetett. A katolikus ember tudja, hogy ha az Egyház bármely kor szellemiségével, amelyben éppen él, összeházasodna, a következő korban özvegy lenne. Az igaz Egyház ismertetőjele, hogy sohasem illeszkedik a világ múló szellemi áramlataihoz. (Jn 15,19)”
(Love One Another)
A mai embert taszítják a dogmák…
„Az Egyház úgy tartja, hogy nem létezhet vallás dogmák nélkül. Az, hogy az embernek dogmák nélküli vallásra van szüksége, már maga egy dogma, mégpedig olyan dogma, amely nagyságrendekkel több bizonyításra szorul, mint bármelyik egyházi dogma. Mi a dogma? A dogma egy gondolat; ilyen értelemben a dogma nélküli embert gondolat nélküli embernek mondhatjuk. Dogmákra szükség van, amíg létezik józan gondolkodás.”
(Moods and Truths)  

Sokan szembefordulnak az Egyházzal, mert korlátozza a szabadságukat…
„Sok idő telhet még el, míg a nyugati civilizáció rádöbben, hogy a jó, amit keres, nem más, mint a jó, amit elhagyott. A világ nem fogja egyhamar felismerni, hogy az Egyház, amelyről azt hitte, oly nagyon korlátozza a szabadságot, valójában az egyetlen erő, amely szabaddá tehet; s ami oly idejétmúltnak tűnt, az egyetlen intézmény, amely túlélte az időket.”
(The Prodigal World)  
És az Egyházhoz tartozók bűnei?
„Az Egyház olyan, mint Noé bárkája, amelyben tiszta és tisztátalan állatok zsúfolódtak össze. Bizonyára nem árasztott szent illatot, de nyolc embert megmentett. A mai világ szétszaggatja a jó társadalom, a jó család, a boldog egyéni élet fényképeit. Az Egyház azonban őrzi a negatívokat. Ha eljön a pillanat, amikor a világ újra elő akarja hívni a képeket, nálunk meglesznek.”


Veszélyben van az Egyház?
„Nem a szentély van veszélyben, hanem a civilizáció.
Nem a tévedhetetlenség dőlhet meg, hanem a személyi jogok.
Nem az Eucharisztia múlhat el, hanem a lelkiismereti szabadság.
Nem az isteni igazságosság szűnhet meg, hanem az emberi igazságosság fórumai.
Istent nem lehet elűzni trónjáról; az ember viszont elveszítheti azt, amit az otthon jelent.
Nem arról van szó, hogy állandósulhat a háború; hanem arról, hogy talán sohasem jön el a béke.
Mert a béke a Földön csak azokhoz jön el, akik megdicsőítik Istent.
Nem az Egyház van veszélyben, hanem a világ!”
(Seven Pillars of Peace)

1 megjegyzés:

  1. Nem megujulni kell hanem "VISSZARÉGIESÜLNI".Nevén nevezni a dolgokat az örök értékekra visszatérni,azaz: MERJÜNBK KORSZERŰTLENEK LENNI!
    mappa2009@freemail.hu

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések