2017. augusztus 15., kedd

Katolikus szent győzte le a Loch Ness-i szörnyet!


Hiszitek, vagy sem, de van egy ősöreg plezioszaurusz Skóciában, Loch Nessben. Ha mégsincs, akkor azért van hűlt helye, mert egy VI. századi katolikus szent már elűzte őt.

A Loch Ness-i szörny legelső említése egészen Szent Kolumbáig megy vissza. Kolumbát Írország 12 apostolának egyikeként tisztelik. Lenyűgöző élete volt: hirdette az evangéliumot, kolostorokat alapított és a csodákat tett. Életrajza 28. fejezetben ez áll: “a vízi szörnyet az áldott ember imádsága elűzte”.

Szt. Kolumba egy kisebb társasággal együtt utazott, amikor is a Ness-folyóhoz értek, ami a Loch Ness tóból folyik ki, ahol is észrevették, hogy néhány ember temet egy halottat. Amikor megkérdezték, mi történt, azt a választ kapták, hogy az embert az imént egy vízi szörny ölte meg.

Kolumba erre az egyik követőjét arra utasította, hogy ússza át a folyót, és jöjjön vissza csónakkal. A férfi azonnal megtette, amit kértek tőle.

Ekkor jött elő a szörny.

A szörny” - írja az önéletrajzíró, “messze volt a jóllakottságtól, csak a további zsákmányért jött elő. A folyó alján feküdt, és amikor érezte, hogy a vizet megzavarta az úszó ember, hirtelen előtört és borzalmas ordítással utána eredt, a száját pedig tágra nyitotta éppen akkor, amikor a férfi a folyó közepénél tartott.

Hogy mit csinált erre a szent?

“Miután a szent ember látta ezt, felemelte szent kezét, miközben a körülötte állók csak megdermedve álltak, ő Isten nevét hívta segítségül, a megmentő keresztjét rajzolta a levegőbe és utasította a szörnyet, mondván: ‘Nem fogsz tovább menni és nem érinted meg azt az embert; visszatérsz a mélybe’”.

És mindez működött! “A szent hangjára a szörny megrémült és gyorsabban eltűnt a szem elől, mintha kötéllel húzták volna…”

Mindenki, még a pogányok is a körülállókkal együtt akik mindezt látták, magasztalták Isten nevét és Isten fantasztikus erejét.


Isten ereje uralkodik minden felett, még a szörnyek felett is akikkel találkozunk.

Szent Kolumbáról még többet olvashatsz Angelo Stagnao cikkében a National Catholic Register-en.

Forrás: Catholic All Year

A fordításért Isten áldja N. Andrást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.