2017. augusztus 15., kedd

Katolikus szent győzte le a Loch Ness-i szörnyet!


Hiszitek, vagy sem, de van egy ősöreg plezioszaurusz Skóciában, Loch Nessben. Ha mégsincs, akkor azért van hűlt helye, mert egy VI. századi katolikus szent már elűzte őt.

A Loch Ness-i szörny legelső említése egészen Szent Kolumbáig megy vissza. Kolumbát Írország 12 apostolának egyikeként tisztelik. Lenyűgöző élete volt: hirdette az evangéliumot, kolostorokat alapított és a csodákat tett. Életrajza 28. fejezetben ez áll: “a vízi szörnyet az áldott ember imádsága elűzte”.

Szt. Kolumba egy kisebb társasággal együtt utazott, amikor is a Ness-folyóhoz értek, ami a Loch Ness tóból folyik ki, ahol is észrevették, hogy néhány ember temet egy halottat. Amikor megkérdezték, mi történt, azt a választ kapták, hogy az embert az imént egy vízi szörny ölte meg.

Kolumba erre az egyik követőjét arra utasította, hogy ússza át a folyót, és jöjjön vissza csónakkal. A férfi azonnal megtette, amit kértek tőle.

Ekkor jött elő a szörny.

A szörny” - írja az önéletrajzíró, “messze volt a jóllakottságtól, csak a további zsákmányért jött elő. A folyó alján feküdt, és amikor érezte, hogy a vizet megzavarta az úszó ember, hirtelen előtört és borzalmas ordítással utána eredt, a száját pedig tágra nyitotta éppen akkor, amikor a férfi a folyó közepénél tartott.

Hogy mit csinált erre a szent?

“Miután a szent ember látta ezt, felemelte szent kezét, miközben a körülötte állók csak megdermedve álltak, ő Isten nevét hívta segítségül, a megmentő keresztjét rajzolta a levegőbe és utasította a szörnyet, mondván: ‘Nem fogsz tovább menni és nem érinted meg azt az embert; visszatérsz a mélybe’”.

És mindez működött! “A szent hangjára a szörny megrémült és gyorsabban eltűnt a szem elől, mintha kötéllel húzták volna…”

Mindenki, még a pogányok is a körülállókkal együtt akik mindezt látták, magasztalták Isten nevét és Isten fantasztikus erejét.


Isten ereje uralkodik minden felett, még a szörnyek felett is akikkel találkozunk.

Szent Kolumbáról még többet olvashatsz Angelo Stagnao cikkében a National Catholic Register-en.

Forrás: Catholic All Year

A fordításért Isten áldja N. Andrást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések