2016. október 27., csütörtök

Öt tanács, hogyan szeresd a feleségedet

"A házasság az az állapot, amelyhez minden másnál több erény és állhatatosság szükséges; ez egy állandó gyakorlat az önmegtagadásra." (Szalézi Szent Ferenc)
"Aki feleségét szereti, önmagát szereti." (Ef 5,28)
Elvettem egy csodálatos nőt. Ő szép, vidám, nagylelkű, és hihetetlenül erős. (Láttam őt szülni. Hidd el, hogy erős.) Minél régebben vagyok nős, annál inkább rájövök, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy ő van nekem.
De bármennyire is szeretem a feleségem, bevallom, hogy még mindig elég önző magatartást tanúsítok napról-napra. Más szóval, nem mindig úgy mutatom ki a szeretetemet, mint kéne, és ha csak nem vagy már szent, akkor valószínűleg tudsz te is azonosulni ezzel.
Mert mi a természetünknél fogva vagyunk önzőek, a szeretet kimutatásához feleségünk számára szándékos erőfeszítésre van szükségünk. Minden nap választanunk kell, hogy őt és amir e neki szüksége van, a sajátunk elé helyezzük-e. Íme, öt tanács, hogy szeretetünket feleségünk iránt konkrét módon mutassuk meg.
1.Hallgasd meg - Odafigyelsz a feleségedre? Nem úgy értem, hogy hallod, amikor beszél. Tényleg próbálod megérteni őt, hogy mi aggasztja és milyenek a kilátások? Teljesen átlátható leszek itt. Az összes mód közül, hogyan mutassam meg feleségemnek, hogy mennyire nagyra értékelem őt, ezt találom az egyik legnehezebbnek. Én természetem szerint befelé forduló egyéniség vagyok. Szeretek csendben olvasni és reagálni, számomra az ideális estét egy jó könyv végiggondolása jelenti, megszakítás nélkül.
De a feleségem, mint a legtöbb nő, szeret beszélni. Beszél a vicces dolgokról, amiket a gyerekek csináltak, egy számláról, amit ki kell fizetni, vagy valamiről, amit egy ismerőse mondott. Érdekel mindez engem? Időnként nem, és túl gyakran azon kapom magam, hogy egy morgással nyugtázom ahelyett, hogy részt vennék egy valódi beszélgetésben. A feleségem megérzi persze az én érdektelenségemet, és ez fáj neki.
Amikor úgy teszek, mintha figyelnék, figyelmetlen és érdektelen leszek, ez pedig hihetetlenül önző dolog. Azt mondom a feleségemnek: "Ez szép, drágám, de őszintén szólva ez tényleg nem érdekel." Ez egy pofon annak a nőnek, aki azon munkálkodik nap mint nap, hogy egy szerető otthont biztosítson nekem és a gyerekeknek.
Férfiak, szeressünk úgy, hogy meghallgatjuk a feleségünket és az ő aggodalmait. Ha ezek fontosak számára, akkor fontosak nekünk is. Bármi mást szeretnél csinálni, az várhat. Figyelj arra a gyönyörű nőre, akinek ígéretet tettél arra, hogy neki adod az életed, és tényleg érdekel az, amit el kell mondania. Ez a kis gyakorlat drámai változást hozhat a házasságban.
2. Segíts neki – a feleségeknek és anyáknak hihetetlenül nehéz feladata van. Mindig nevetek azokon, akik azt gondolják, hogy a feleségem nem dolgozik, mivel otthon marad a gyerekekkel. Neked megmondom: nem hiszem, hogy meg tudnám csinálni azt, amit ő. Én a munkából hazajövök. Ő nem.
Mint férj, fogd fel, hogy a feleséged keményen dolgozik. Nagyra értékeld, de ne állj meg itt. Keresd meg, hogy konkrétan milyen módon tudod könnyíteni az otthonteremtés és egy csomó lármás kisember okozta terheket. Porszívózás, mosogatás, levinni a szemetet, vagy kicserélni a pelenkát. Hidd el, tucatnyi módon lehet kimutatni szereteted a feleséged iránt. Találd meg és csináld meg ezeket anélkül, hogy megkérnének erre.
3. Nézz meg egy romanikus filmet! – Hányan várjátok, hogy megnézzétek a „Büszkeség és balítélet” vagy az „Álom nélkül Seattle-ben” filmet? Persze, hogy én sem várom. De tudod, a feleségem szereti az ilyen filmeket, és talán a te feleséged is. Nyeld le a büszkeséget és mutasd meg feleségednek, hogy annyira szereted őt, hogy együtt néztek meg valamit, amit ő szeret.
Természetesen ez a szórakozás nem csak egy filmet jelenthet. Ez lehet egy séta vagy valami vásárlás. A lényeg, hogy olyan közös cselekvés legyen, amit a feleséged szeret csinálni, még akkor is, ha úgy gondolod, hogy az téged egyáltalán nem érdekel.
4. Lepd meg valamivel - Mindenki szereti a meglepetéseket, és ez vonatkozik a feleségedre is. Vigyél neki egy váratlanul egy csokor rózsát. Vedd meg neki azt a könyvet, amit ő akar. Vegyél neki egy doboz bonbont. Vidd el egy esti vacsorára minden különösebb ok nélkül. Más szóval, tanuld meg, mit szeret leginkább, majd lepd meg vele akkor, amikor a legkevésbé számít rá. Tényleg nem kell várni egy évfordulóra, hogy ezt megtegyed!
5. Mondd meg neki, hogy szereted - A legtöbb férfi, kivéve a romantikus költő típust, nem fejezi ki a szeretetet szóban. „A feleségem tudja, hogy szeretem őt, miért kell ezt külön kimondani?" - gondolja sok férj. Nem érdekel, ha minden mást jól csinálsz, a feleségednek szüksége van azt hallania, hogy szeretik őt. Mondd neki gyakran, hogy szereted őt, és mondd el neki, mit szeretsz benne. Igyekezz kifejezni a szeretetet nem szexuális fizikai vonzalom által. Ez ad életet a feleségednek, ha tudja, hogy, hogy törődsz azzal, hogy ki ő, nem pedig azzal, hogy mit tehet ő érted.
Következtetés
Ha azért nősültél, hogy megkapj mindent, amit ki lehet hozni a házasságból, rossz okok miatt nősültél. A házasság nem arról szól, hogy mit kapsz. Nem arról szól, hogyan érzed magad a másik személy által, hogyan néz ki, vagy mit tud tenni az érdekedben. Nem, a házasság csak arról szól, hogy úgy szeretünk, mint Krisztus – ez azt jelenti, hogy átöleljük a keresztet.
Látod, az igazi szerelem az önátadásról, az önfeláldozásról és az önmegtagadásról szól. Ez szó szerint azt jelenti, hogy leteszed az életedet a feleségedért, napi ezer döntésben. Férfiként arra hívtak bennünket, hogy kövessük Krisztust: úgy szeressük feleségünket, mint ahogy Ő szerette az egyházat, és "feláldozta magát érte." Ez nehéz néha? Ára van ennek? Természetesen. Bukottak és önzők vagyunk. De lépjünk túl rajta. Férfiak, előre! Szeresd feleségedet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések