2016. augusztus 15., hétfő

Mohamed a Sátán szülötte

Abban az időben, mikor Szent Antal Le Puy városában tartózkodott, ahol a ferences barátok elöljárója volt, élt ott egy jegyző (...). Antal gyakran találkozott vele. 

Ilyenkor mindig levette a kámzsáját és térdet hajtott a férfi előtt. A férfi azt hitte, hogy e gesztussal a szent gúnyt űz belőle. Haragra gerjedt, és mindent megtett, hogy elkerülje a barátot. Egy nap azonban, amikor a szent megint így tett, a férfi mérgesen így szólt: "Ha nem félném Istent, kardommal kettéhasítanálak, amiért így kigúnyolsz! Miért hajtasz térdet előttem?"

Prófétai látomásának hatására Antal így válaszolt: "Megpróbáltam felajánlani magamat mint mártírt az én Istenemnek, de nem volt kedvére való. Te azonban, amint ezt az Úr felfedte előttem, dicsőséges mártír leszel. Kérlek tehát, hogy amikor majd a mártírhalált elszenveded, emlékezzél meg rólam". E szavak hallatán a jegyző kinevette Antalt.

Hogy ezután mi történt? Amikor Le Puy püspöke sokakkal együtt a Szentföldre indult, hogy a szaracénoknak prédikáljon, a jegyző isteni indíttatást követve minden vagyontárgyát eladta és csatlakozott az utazókhoz. Amikor odaértek, a püspök minden lelkesedés nélkül hirdette a hit igazságát, a jegyző pedig három alkalommal hagyta ezt.

Legutoljára azonban, miután megfeddte a püspököt, mondván, hogy az nem védelmezi a hitet kell buzgósággal, ő maga kezdte el szenvedélyes hévvel hirdetni a szaracénok között: Krisztus az Isten, Mohamed pedig az Ördög szülötte és a kárhozat gyermeke.

Miután ezt követően is hajlíthatatlanul hirdette és védelmezte hitét, a szaracénok letartóztatták, és háromnapos kínvallatásnak vetették alá. Amikor a vesztőhelyre vitték, a férfi mindenkinek elmondta, hogyan jósolta meg neki Antal testvér, hogy mártír lesz, és magasztalta őt, a szentéletű férfiút. Miután elszenvedte a mártírhalált, zarándoktársai hazatértek és elmesélték az embereknek a történteket. Ezért a tettéért Antalt nagy tisztelettel vették körül.

(Részlet Páduai Szent Antal csodáinak könyvéből, Etalon Kiadó, 2011)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések