2016. szeptember 17., szombat

Így mentsd meg a házasságod

Gary Chapman -  mint keresztény ember és mint 40 éve praktizáló házassági tanácsadó - rengeteg hétköznapi pár példáján keresztül mutatja meg, hogy nincs fontosabb, mint megbecsülni a másikat és ezt nap mint nap kifejezésre is juttatni – méghozzá a másik számára érthetően. A szerző könyvei erősen át vannak itatva a keresztény morál eszméivel és alapelveivel. (Pl. a válást, mint megoldást egyáltalán nem fogadja el, stb.).


Chapman Az 5 szeretetnyelv c. könyvét a jegyesoktató atyák ezekkel a szavakkal adhatnák mindenki kezébe: „Alapmű az élethez”.  Mert az.
Sajnos a környezetemben nemrég több, a 80-as, 90-es években kötött házasság zátonyra futott. Ismerőseim némelyike ugyanis sajnos úgy van vele: „ha már lehúztunk 20 évet, akkor még másik 20 év nem számít”.  Emberek élnek egymás mellett mint lakótársak évtizedek óta. Több olyan házaspárt láttam, ahol  40 éves koruktól kezdve egyáltalán nem alszik együtt férj és feleség. Ez normális? Szerintük az, Isten szerint nem. Nem is sejtik, hogy lehetne másképp is, ha nyitottak lennének és dolgoznának a házasságukon.



– Minőségi idő
– Szívességek
– Ajándékok
– Elismerő szavak
– Testi érintés



Nézzünk is egy példát. 

Van a feleség, akinek a legfontosabb nyelve a szívességek, s van a férj, akinek a testi érintés az elsődleges. Az asszony, amilyen nyelven akarja, hogy mások kifejezzék felé a szeretet, ő is azon a nyelven fejezi ki ugye a szeretetét. Ha a feleség bevonul a konyhába, hogy 3 fogásos vacsorát készítsen, közben berak egy mosást, előtte kitakarította a lakást, bekészítette a férje kedvenc italát stb, akkor nyomos okunk van feltételezni, hogy a szívesség a szeretetnyelve. A férj pedig hazajön a munkából, s azt látja, hogy az feleség tesz – vesz, ki sem lehet robbantania konyhából. Este 8, tálalva a vacsora, majd elpakol és lefekvéshez készülődik. Hamar el is alszik. 
A férj viszont úgy érzi, hogy nem szereti igazán őt a felesége. Ez megy évekig, bejelentik, hogy elhidegültek egymástól.
Miért is? Mert a férj nem azt fogja a legjobban értékelni, ha 3 fogásos vacsorát kap minden este, s minden ragyog a lakásban. Neki a testi érintés a legfontosabb. Vagyis elvárná, hogy hazaérve a munkából egy nagy ölelést kapjon, a felesége gyakran megfogja a kezét, megpuszilja, stb. Ő ezektől érezné úgy, hogy tökéletes minden.
Nézzük a feleség szempontjából a helyzetet. „Kiteszem a lelkem a férjemért és mégsem hálás. Azzal pedig nem vagyok előrébb a háztartásban, hogy ölelget”. 
Fentebb írtam, hogy amilyen nyelven kommunikálsz, úgy várod el a másiktól is. Ha szegény férj nem mestere a szívességeknek, ergo ő nem fogja magát erőltetni, hogy akár felporszívózzon, vagy levigye a szemetet „Asszony élvezi ezt, az ő dolga”-ra hivatkozva. 
Mi fog történni? Elhidegülnek, és válnak, vagy elviselik egymást és megy az élet tovább.



Nézzünk egy másik példát.

Van a férj, akinek az elismerő szavak a szeretetnyelve, s van a feleség, aki a minőségi időt értékeli.
A feleségnek kell az, hogy rendszeresen szervezzenek olyan programokat, amik biztosítják számára, hogy megfelelő időt tölthet el párjával. A férj pedig mindennél jobbra szeretné hallani a felesége szájából, hogy „Büszke vagyok rád, szuper vagy. Zseniálisan egyezteted össze a munkát a magánéleteddel és stb”. Tehát a férj szemszögéből, ő hiába is dicséri folyton a feleségét „Ma szép vagy”. Ha nem fog rendes időt eltölteni a párjával, felesége úgy fogja érezni, hogy a férjét nem érdekli ő. Ha pedig a feleség nem fogja az elismerő szavakat használni, hanem csak pl. a színházba és ide – oda foglal jegyeket, elkommunikálnak egymás mellett. A férj azt hiszi majd, hogy felesége direkt el akarja szúrni a drága szabadidejét folyton, a feleség pedig nem érti, miért akadékoskodik a férj már megint egy program hallatán. És itt indulnak el a lejtőn. Esetleg bezárkóznak: „A feleségem nem értékel eléggé, s folyton csak rángat ide – oda” – vallja férj. „Nem akar velem lenni” – állítja a nő.



Ezek csak alapesetek voltak, ennél sokkal jobb, és jobban elmagyarázott házassági problémák vannak a leírva a könyvben. Minden egyes fejezet végén pedig kérdéseket és feladatokat találunk. 
Gary Chapman 40 év párterápiás pályafutása során összegyűjtött tapasztalatait és megfigyeléseit írja le. 
Mielőtt bárki megkérdezné: társunk jobb megértése tanulható. Nyugodtam bízzunk Mr. Chapman munkásságában. Ha valaki akarja és tényleg nyitott, el tudja sajátítani hitvese szeretetnyelvét, s ezzel megmenteni a házasságukat. Persze ehhez az kell, hogy mindkét fél akarja a változást.
Oldalunk ajánlja az 5 szeretetnyelvet olyan férfiaknak is, akiknek fogalmuk sincs, hogy kell udvarolni. Ha hölgy mutatott előtte kölcsönös érdeklődést, garantált a siker!
Részlet az olvasói visszajelzésekből: 
„Ha előbb találkoztunk volna Mr. Chapman a könyvével a házasságunk elmúlt 20 éve jobban és máshogyan alakult volna”

„Köszönöm, hogy megírta a könyvet. Most már értem, hogy az anyukám mindig is szeretett, csak máshogy fejezte ki, mint ahogy vártam volna” (Egy börtönből szabadult srác)
Gary Chapman alábbi műveit csak ajánlani tudjuk:
Az 5 szeretetnyelv
12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt
A házasság négy évszaka
Egymásra hangolva
Változzunk együtt!
Maradjunk együtt!
Kezdjük újra! (elváltaknak vagy épp a válást fontolgatóknak)
Segítség, szülők lettünk!

A szerző egyik legjobb könyve ingyenesen elolvasható ITT.

Egy halálból visszatért orvos pedig ITT mesél a házasság szentségéről.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések