2016. április 15., péntek

Barsi Balázs a gitáros miséről


"Az ének nem dekoráció, hanem a lényeg. A »csendes mise« a középkor vége óta terjedt el. Torzulás ez. A papképzésben, a szerzetesképzésben is egészen mellékes, szinte utolsó tantárgy lett az ének. Így szédít minket az ördög, pedig tudjuk, hogy ez a világ elmúlik, de az Úr dicsérete örökké megmarad.  Az istendicséret tartja fenn a mindenséget. (...)

Az istentiszteleten mindig némán álló hívő nem igazi hívő. A némaság mögött ördögi mélységek lehetnek vagy lesznek. Igen, felelősek vagyunk a hívek hitéért és azért is, hogy mire mondjuk: ez nem lényeges."

"(...) A nagy latin hagyomány egyszerűen kizárja a zajjal teli naturalista muzsikát, mely a test zenéje. Micsoda felelőtlenség a diszkók világát felidéző parázna hangzatokat és ösztönösen rángó ritmusokat bevinni Isten templomába! Árulás, még akkor is, ha kegyes szöveggel történik (...). A gregorián örök eszmény marad. Mindennapi kenyér, soha meg nem unható táplálék. Szentírási szövegeivel, az idegeket soha fel nem korbácsoló hangeszközeivel és végtelenül szabad és tiszta dallamaival."


Részletek Barsi Balázs atya nemrég megjelent Breviáriumából.

Az oldalon megjelenő hirdetésekből befolyó, kattintás után járó összeget a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára ajánljuk fel.



10 megjegyzés:

  1. Nem is olyan egyszerű, mint aminek látszik. A kispapként, fiatal papként akár liturgiákon is gitározó, taizei és más dalokat betanító görögkatolikus papok egy jelentős hányada teljes metanoián átesve az eredeti liturgia teljességét igyekszik megvalósítani - de már ők is 50-60 évesek.
    Akik katolikus gimnáziumban érettségiztek,nem értették, miért tör ki röhögésben a társaság pl. a "Szent Miklós a hulló hóban" kezdetű daltól (teljesen más, durván obszcén szöveggel ismertük).
    Remek közösségépítést tesznek lehetővé, éppúgy, mintha foci, de ugyanúgy nem a templomba valók.

    VálaszTörlés
  2. A Boldogasszony anyánk sem hangzana valami meghatoann gitarral

    VálaszTörlés
  3. Gregórián eszmêny, és a legszebb. De! Úgy elnézném a szakmunkás allamigondozott vagy éppen techno zenêt hallgatókat ahogy a Credot énekeljünk. A vallásos nevelés, az folyamat. Nem hinném, higyvminden ami nem grogirián, az ördöktől való. Akkor Mozart, Bach stb misék is azok? Nagycbaj az, higy a katolikus magyar valóságban kommunista diktatúra miatt, majd a különböző negatív megnyílvánulások miatt semmilyen komoly szakmai képző nincs a mai kor emberét elérni akaró zenei kêpzés terén. Nem jö a meglévő szakadékot mélyíteni. Pl csak a tridenti mise A Mise stb.!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mozart és Bach művei és a gitáros S. Jenő művek között azért van különbség.
      A szakemberképző helyből pedig nincs hiány. Több helyen kántorképző szak és tanfolyam van, ahol kiváló munkát végeznek.
      Az megint más kérdés, hogy a plébánosok nem tudják (nem akarják?) megfizetni ezeket a szakembereket. Helyette olcsóbb odahívni az amúgy hívő és jámbor fiatalokat és elhitetni velük, hogy ez amit csinálnak jó, főleg mert modern dolog...

      Törlés
    2. Nem csak az eredeti (tridenti) szentmise A mise, de a NovusOrdo több szempontból is kifogásolható...számos pap-püspök is így gondolta, gondolja. Szerintem egyébként a protestáns vonásai miatt, de van más is, ami nem témánk itt. Az az 50-55 perc alatt nem árt művelődnie annak a nehéz gyerekkorú szakmunkásnak se...VISZONT nagyszerű térítő-evangelizáló eszköz a modern zene az alműfajaival, sokkal több fesztiválra- találkozóra- összejövetelekre lenne szükség. Az ökumánia helyett olvassunk sokat mi katolikusok a saját vallásunk alapvetéseiről, mert végzetesen történelmi időket élünk...

      Törlés
  4. Nem írok de figyelem a gitározókat manapság a templomban, Az Oltári Szentség nincs a központban, szinjáték inkább mint imádság. Csak így lehet az ifjuságot a templomban foglalkoztatni nem akarom a "szorakoztatás" szót használni---

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen... olyan protestáns ez. Tiszteletem feléjük, de tévút az ami a II.Vatikáni Zsinat óta történik az egyházban.

      Törlés
  5. Az egyik forrás szerint az ókeresztény liturgiában azért propagálták a recitálós műfajt a hangszeressel szemben, mert az utóbbi a zsidó templomi állatáldozatok "mellékhangjainak" ellensúlyozására is szolgált, de a pogány szertartásokat is idézte. Viszont a recitáló énekek is pogány eredetűek. (Ezekről bőven olvashatunk a Katolikus Lexikonban.)
    Tehát ennek a műfajnak az alkalmazása is ideológiai megfontolásból történt (ami önmagában nem hordoz kivetnivalót).
    Viszont a korok változtak. Sőt területileg is (új népek megtérése) felmerültek más-más igények és más-más szakrális hagyományok, amelyek méltóak voltak a szent liturgia részének lenni.
    Én inkább azt tartanám fontosnak, hogy az Isten dicséretére bármely zene megfelel, ami a transzcendensre utalva is megállja a helyét, és az igényességet és az istentisztelet célját helyezi előtérbe. Ugyanakkor a kor szellemének és mentalitásának megfelelően praktikusan is be tud épülni a liturgiába. Tehát nem a műfaj "dogma", hanem az ember Istenhez való közelítésének igénye.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Imre!
      Ugyanazt a Katolikus Lexikont olvassuk? Mert a hangszerektől való tartózkodásnak teljesen más volt az oka (http://lexikon.katolikus.hu/G/gregori%C3%A1n%20%C3%A9nek.html).

      Másrészt a recitálásnak inkább praktikus okai voltak (jobban hallották). A világon a kereszténység elsősorban a zsidó diaszpórában terjedt, így a "közös hangot" ismerték. A gregorián ének zsidó zenei alapokon nyugszik, amelyek utána a népek saját igényeivel bővültek. (vö. Rajeczky Benjamin: Mi a gregorián? c. könyve)

      A liturgiában, az egyházzenében, a teológiában és szinte az élet minden területén a végtelen relativizmus az oka annak, hogy mellébeszélünk. A relativizálás egy mértéken túl káros. Az előző hozzászólók, illetve más ilyen témájú fórumok is arról folytatnak diskurzust, hogy mindent szabad, csak a célt elérjük (cél szentesíti az eszközt?). Kíváncsi vagyok, hogy azok a papok akik gitárt ragadtatnak, pláne a hívők akik gitárt ragadnak, egyáltalán ismerik-e a liturgiát és a hozzá szervesen kapcsolódó gregorián történetét.
      Hittanár szakosként együtt hallgattam a liturgia órákat a kispapokkal... sőt több pappal beszélgettem (legalább is próbáltam) a liturgiáról és annak történetéről. Ha a pásztor nem tudja, hogy hová megyünk egy misén, akkor a rábízott nyáj honnan tudná. Magyarul: a papok és a hívők nagy része egyszerűen nem ismeri a liturgiát és a tanulás, megismerés helyett inkább a könnyebb utat választja. Így történik meg az, hogy a szentmise egyszerű istentiszteletté silányodik (ahol bulizunk egy jót) és nem a Mennyország előképének...

      Törlés
  6. NÉPÉNEKET!
    Hihetelen misszios ereménye lehet at EGYSZERÜ népéneknek!Kántorainkat ugy képzik hogy a zene ritmusát NE tudják követni a hivek,a népének elsatnyul.Az érzelémfelkavaó giccsesnek itélt népénekekekt KIVETTÉK a kottáskönyvöl,pedig ezek azokat is megszolitják akik értelmileg nem teljesen fogják fel misztériumot!
    Évtizedekig volt templomunkben!/Szombathely,Szent Erzsébet-Ferences/ egy vak kántor aki MINDEN ÁLLAMI ÉS EGYHÁZI TILTÁS ellenére bátran játszotta az érzelmfelkavaró,misszios jellegü énekeket./Kb 100 ilyen sinylődik szamizdatban,régi kottáskönyvekben,de MINDMÁID élön!/Olyan tömegek todultak a szentmisékre,/vasárnaponként 11 misére/hogy a kommunista hatóságok külön figyelöcsoportokat szerveztek.
    A Sátán müködik:1.képezd ki az uj kántorgeneráciot ugy hogy ne kövessék a népi stilust,a "nép" pedig képtelen kórusszerüen,gyors ritmusban énekeln,igy elhalkul,megszünik az ének.2.Hosszas bevezeökkel csökkentse az eléneklehetö népénekek számát minimunra.3.Meg ne tanuld azokat az énekeket melyek misszios jellegüek,,melyek ne adj Isten nemzetünkért könyörögnek.EGY EGÉSZ RÉTEGET TUDSZ IGY TÁVOLTARTANI,azokat akik még kezdetén vannak vagy hiányosak liturgikus ismkeretik. A gitáros mise nem megoldás,megosztja akorosztályokat,és a szakrális elemet kiküszöböli.

    Igy komprumissunmként,a szakrális elem meglétével,ugyankkor a kevésbé képzett,érzelmekkel "megfogni" kivánt rétegek bevonást a Szent vagy Urambol kivett,be sem tett,de idösebb kántopranik által mindnáig ismert népénekekkel lehetne áthidalni.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések