2018. július 4., szerda

Könyvtárosnak állt a pápa


"Sokat köszönhet a világ a tudományt és művészetet kedvelő pápáknak, akiknek uralkodása alatt a Vatikán nemcsak a katolikus egyház legfőbb méltóságának a palotája volt, hanem egyszersmind az otthona az ókor ls a reneszánsz sok kincseinek is. A vatikáni könyvtár, amely egyike a világ legelsőinek, óriási hatást tesz a nézőre.



Márványmozaik padlója 80 m hosszú és 17 m széles. Pompás freskók díszítik a falakat és mindenféle gazdag, fejedelmi adományok hirdetik a tiszteletet, amellyel a különböző pápk iránt viseltettek. Vázák, urnák, arany keresztek, nehéz ezüst gyertyatartók díszítik a szép termeket. De ez mind csak külső dísz; az igazi kincsek ott rejlenek magában a könyvtárban: többtízezer kézirat van itt, kiszámíthatatlan értékben - közöttük a szentírás legrégibb létező másolatai. A kéziratokhoz és ritka nyomtatványokhoz csak kevesen férhetnek hozzá és drága szekrényben őriztetnek.



A tudósok között, kik a vatikáni könyvtárban dolgoznak, sokszor ott volt maga a pápa is. XIII. Leó pápa a kor irodalmi mozgalmát nagy érdekkel kíséri: leveleit és iratait kitűnő latin nyelven írja és latin és olasz költeményeivel az olasz irodalmi világban elsőrangú nevet szerzett."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések