2017. december 21., csütörtök

Karácsonyra várva… Csaba testvér gondolatai

A mi feladatunk a nagyon szegény családból származó, szociális árvák nevelése. Vakációkor a gyerekek - hiába szegények - hazavágynak. Gondoltam karácsony előtt egy napon, hogy elviszem a három gyereket haza a szüleikhez, hogy látogassák meg őket, és este majd visszahozom mindet Dévára.
Nem volt bevezetve a garázsba a villany - ahol laktak - két nagy vasajtó, középen egy szerelőgödör, egy ágy, az ágyban három gyerek az anyukához bújva. A plafonon a lehelet kicsapódott a hideg betonra, a vízcseppek, mint egy-egy gyémánt csillogtak. Ez a kép fogadott, amikor este elmentem a családhoz, hogy visszavigyem a gyerekeket az alapítványhoz. Nem láttam semmi nyomát annak, hogy karácsonyra készülődtek volna. Az apuka az ágy mellett állt, tördelte a kezét, az anyuka nyakában csüngött a három gyerek. Szóltam, hogy „Gyertek, öltözzetek, megyünk vissza Dévára!“ Tudták, hogy várja őket a meleg fürdő, a szép ruha, a kölyökpezsgő, a csillagszórók… És akkor az egyik kisfiú azt mondta: „Pap bácsi, nem ünnepelhetnénk itthon, anyukámékkal?“ Éreztem, hogy megáll bennem valami. Egyfelől egy csomó limlom, másfelől az édesanya meleg nyaka és semmi más… És messzemenően az édesanya volt a nyerő!
A gyereknek nem arra van szüksége, hogy egy csomó kütyüt odavigyenek neki talicskában, hanem arra, hogy átölelje a nyakadat, hogy megpuszild, hogy érezze azt a jóságot, ami egy szülőből árad. Arra van szüksége, hogy a szemébe nézz, törődj vele, átöleld, az öledbe ültesd, hogy megpuszild.
Ez a történet megerősített abban a hitben, hogy a gyermeki szeretet a legerősebb és legnemesebb emberi szeretet a világon.
Kívánom, hogy családjaikban is a karácsonyvárással a meghitt közös perceket gyűjtsük, ne pedig a pénzért megvásárolható és eldobható limlomokat, tárgyakat.
Szeretettel , Csaba testvér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Kukkants be egy apácazárdába! Több száz éve senki sem látta, mi van belül

Olyan dolgot osztunk meg veletek, ami Magyarországon eddig még sosem volt látható. Az alábbiakban több olyan videót közlünk, mely megal...

Népszerű bejegyzések